Je kunt er niet omheen: die 'prachtige' filmpjes op social media, waarbij de hond, na één consult, keurig naast de eigenaar loopt. Een sneller voor én na filmpje krijg je niet.
Voorheen was er dan niets met deze hond te beginnen en liet deze bijvoorbeeld extreem uitvalgedrag zien. Wat een succesvolle manier, lijken we te moeten geloven en reken maar dat veel mensen hier gevoelig voor zijn en dit vervolgens ook willen.
Arme honden.....
Kijk alleen maar eens naar bovenstaande afbeelding en je kunt je misschien wel indenken wat het effect op je hond zal zijn, wanneer je een lijntje strak en kort achter de oren vast bindt. Reken maar dat je hond wel luistert en strak naast je lijft lopen, hij/ zij kijkt wel uit! Zodra je hond een andere beweging zou gaan maken, volgt er direct een nadelig effect: pijn!
Daarnaast wordt er gepretendeerd door trainers, die met dergelijke lijntjes werken, dat je hond een leider nodig heeft en niets liever wil dan met je samenwerken.....
Maar wat is dan een goede leider zijn? En betekent dit dat dat je hond dominant is en jij, als roedelleider, boven hem of haar moet gaan staan? De dominantietheorie is (gelukkig) allang achterhaald (er zijn genoeg wetenschappelijke studies die dit onderbouwen, kijk maar eens op het internet). Nogal eens wordt het uitvallen van je hond, grommen, bijten of zijn eten verdedigen gekoppeld aan dominantie. Vaak is er echter het tegenovergestelde aan de hand en maskeert dit bijvoorbeeld onzekerheid, trauma's en/of succesgedrag. Wanneer je compleet voorbij gaat aan de oorzaak van het gedrag van je viervoeter en alleen de symptomen behandeld, (zoals het uitvallen, grommen en/of bijten) zul je op den duur weer terug bij af zijn. Of grote kans dat het gedrag van je hond nog is verergerd ook.
Heeft je hond dan geen leider nodig? Natuurlijk heeft je hond grenzen, regels en structuur nodig, binnen een veilige setting. Dit kun je echter creëren door je hond op te voeden op een positieve manier, door gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te voorkomen. Waarbij je ongewenst gedrag best mag corrigeren, maar dit betekent niet je hond af te straffen of te pijnigen.
Dan hebben we nog het 'samenwerken'. Is er sprake samenwerken met je hond, wanneer deze middels een kort, strak lijntje naast je moet lopen en zich totaal niet 'honds' kan gedragen? Wat mij betreft totaal niet. De natuurlijke behoefte van je hond is snuffelen en indrukken op doen. Mentale uitdaging zorgt voor een positieve uitwerking op de gemoedstoestand van je hond en geeft daarnaast een rustgevend en relaxt effect. Samenwerken wil je hond zeker wel, maar wel op een positieve manier! Kijk maar eens naar de video op de homepagina: 'het Z-dogs in Huistraject van Guusje'. Een mooi voorbeeld van een hondje wat niets liever wil dan met je samenwerken en juist floreert bij een positieve aanpak: lekker ontspannen wandelen aan een lange lijn met veel beloningen tussendoor (zowel met lekkers als met stemgebruik).
Zijn dergelijke trainings- / jachtlijntjes dan helemaal ongeschikt? Zeker niet, maar dan wel met het doel waar ze mijns inziens voor zijn bedoeld: puur praktisch en functioneel. Zo gebruik ik ze zelf om mijn honden in- en uit de auto te halen of om mijn honden snel en gemakkelijk aan te kunnen lijnen tijdens een agilitytraining. Waarbij 'de hals' als slap halsbandje fungeert en de 'st(r)op' ongebruikt blijft.
Meer weten? Of wil je investeren in een goede vertrouwensband én echt samenwerken met je viervoeter, op een hondvriendelijke wijze? Gun jezelf dan een Z-dogs traject. Ik help jullie graag!
© Z-dogs 1 september 2023